top of page

Behandel visual branding als een investering op lange termijn (en één van je eerste)

Als startup of startende freelancer is het niet altijd gemakkelijk om te beslissen welke investeringen je best als eerste doet. Een manier om een overzicht te krijgen over waar je best eerst kan in investeren is door een rangschikking te maken van belangrijk naar minder belangrijk en van duur naar goedkoop. Welke investeringen er dan bovenaan de lijst staan zullen voor jou de eerste belangrijke kosten worden.In-ves-te-ren = beleggen in een onderneming.Je kan op veel verschillende manieren investeren in je onderneming. Je kan investeren in materiële zaken (pand, computer, andere tastbare zaken) maar ook in niet-materiële dingen om je onderneming sterker te maken. Zoals de tijd nemen om goed uit te zoeken waar je als onderneming voor staat (missie en visie) en waar je naartoe wil op korte en lange termijn. Dit gaat gepaard met het hebben van één duidelijke focus! (om mee te beginnen) Bedrijven zonder een unieke en duidelijke visie of focus zijn bijna gedoemd om te falen.Waarom is investeren in design en branding nu zo belangrijk?


Wij zijn toch ook niet geboren zonder gezicht waarom zou je onderneming dat wel moeten?
Design is het uiterlijk van je onderneming waarvan het logo het gezicht is. Lees meer over waarom een goed logo zo belangrijk is. Hiermee creeër je een bepaalde uitstraling die best zo goed mogelijk afgesteld is op je doelgroep en geschikt is voor het marktsegment waarin je je bevindt. Het is de perfecte gelegenheid om je bedrijf een persoonlijkheid te geven waar je potentiële klanten, investeerders en je personeel zich kunnen in terugvinden.

You only get one chance to make a first impression.

Bij een sollicitatiegesprek wil je ook de best mogelijke eerste indruk maken. Dit is even goed zo bij het eerste contact tussen je merk en toekomstige klant. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn (bijvoorbeeld in een winkel) maar kan ook online gebeuren (bijvoorbeeld via social media of een website.)

You’ll never get to make that first impression again

Vermijd daarom ook om twee keer de kost van branding te maken ook al was de eerste keer geen zware kost.. Bespaar niet op branding, het lijkt in het begin misschien een grote kost maar (normaal gezien) is het een eenmalige kost waarvan je nog lang de vruchten van blijft plukken.Welke vruchten vallen er te plukken van een goede (visuele) branding?

m.a.w. wat zal je ROI (return on investment) zijn?


Zoals eerder vermeld, krijgt jouw onderneming een gezicht waarmee je visibiliteit gaat creëren op de vooraf uitgezochte en geschikte communicatiekanalen/touchpoint waarop je actief zal zijn. Hierdoor maak je jezelf bekend bij je doelgroep en creëer je notie van waar je als merk voor staat. Belangrijk hierbij is dat je je product/dienst/merk zodanig positioneert op de markt zodat je een uniek plaatsje krijgt in de hoofden van je consumenten. Dit doe je met een USP (unique selling point). Deze unieke kwaliteit/kenmerk/waarde zal je samen met een bijpassend logo voldoende onderscheiden van je concurrentie.


Je vertelt het verhaal van je bedrijf/product/dienst en maakt beloftes aan je doelgroep. Waarom storytelling werkt Dit kan bijvoorbeeld het leveren van uitstekende kwaliteit, een snelle services, een persoonlijke aanpak, exclusiviteit, enz. zijn. Wanneer je deze verwachtingen inlost en je je houdt aan deze belofte(s) kan je een vertrouwensband opbouwen met je klanten. Deze band is heel veel waard en zal er voor zorgen dat je als bedrijf groeit en niet enkel op financieel vlak.


Je visuele identiteit geeft je ook een kapstok waaraan je al je sales en marketing initiatieven kan aan ophangen. Het helpt je de focus te bewaren op je USP om zo consistent maar gestaag te groeien.


Je ROI gaat dus niet meteen meetbaar zijn met cijfers maar gaat zeker voelbaar zijn op lange termijn en geeft je de start en boost die je nodig hebt als starter/beginnende ondernemer.
Overtuigd dat visuele branding één van je eerste investeringen moet zijn?

Heeft dit artikel je meer inzichten gegeven over visuele branding?

Laat het me weten in de comments.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page