top of page

Een logo is geen piece of art

Maar wat dan wel?


Of een logo nu mooi, aantrekkelijk, arty of catchy moet zijn doet er niet toe. Een logo moet vooral functioneel zijn, simpel, geschikt zijn voor de sector waarin het bedrijf zich bevindt en onderscheidend genoeg zijn van de concurrentie. Het is belangrijk dat we ons de objectieve vragen stellen en geen rekening gaan houden met onze of andere hun subjectieve mening.Een logo is het gezicht van je bedrijf. Je mag het gerust vergelijken met de mens. Wanneer je iemand nieuw ontmoet weet je niets van die persoon totdat hij of zij meer over zichzelf vertelt. Het gezicht van die persoon is als het logo van je bedrijf en het “meer over jezelf vertellen” is de communicatie en branding van je bedrijf.


Een logo communiceert NIET. Dit is een veelvoorkomend misverstand. Wanneer je vandaag op aarde terecht zou komen en ze schotelen je de gele M van McDonalds voor of de zilveren appel van Apple. Niemand dat met zekerheid zou kunnen zeggen dat het bij de eerste gaat om een fastfoodketen en de tweede een hoogtechnologisch elektronicabedrijf is.Aan welke voorwaarden moet een logo voldoen?Een logo moet onderscheidend genoeg zijn en makkelijk herkenbaar zijn. Het moet voldoen aan het KISS-principe (Keep It Simple Stupid). Wanneer een logo te ingewikkeld of te veel details heeft, gaan mensen moeite hebben met het memoriseren van je logo. Je maakt het je klant niet makkelijk je snel te herkennen tussen je concurrenten.


Een goed uitgewerkte visuele identiteit helpt bij je verdere communicatie. Het biedt de visuele basis en ondersteuning die je nodig hebt om je verdere communicatie uitingen op te bouwen. Nog een reden om je logo te laten voldoen aan het KISS principe is dat je logo multi inzetbaar zal zijn. Je moet je logo zowel heel klein (balpen/applicatie op een smartphone) als heel groot (raam van je bedrijf/sponsor banner) kunnen gebruiken.


Een logo zou zowel in het zwart wit als in kleur dezelfde impact moeten hebben. Een logo is kleurONafhankelijk. Elementen in het logo die hun kleur nodig hebben om het te kunnen begrijpen zijn niet geschikt en worden dus best weggelaten.“Logos and branding are so important. In a big part of the world, people cannot read French or English but are great in remembering signs” - Karl LagerfeldVoordelen van een goed logo


Door een visueel beeld te creeëren van wat je doet, komt je idee tot leven en communiceert het op een manier dat woorden niet kunnen. En hoewel het leveren van een fantastisch product of dienst u topprioriteit is, kan je een logo zien als een ondersteuningssysteem dat u helpt bij het zichtbaar maken van wat je doet, een kwalitatieve representatie te zijn voor je bedrijf en het creeëren van vertrouwen bij je doelgroep.Enkele voordelen van een goed logo opgelijst:


  • Het onderscheidt je van de concurrentie.

  • Het bepaald het visuele plaatje van je bedrijf. Het geeft je naast je missie en visie nu ook een gezicht waarmee mensen je waarden en normen mee gaan kunnen associëren.

  • Een eenvoudig en genoeg onderscheidend logo kan je ook wereldwijd herkenbaarheid opleveren.

  • Een sterke visuele identiteit zorgt voor een stevige basis voor de verdere communicatie van je brand.

  • Een consistent gebruik van een goede visuele identiteit creëert vertrouwen bij je doelgroep.According to Optimal Targeting, our brain processes visuals 60,000x faster than text, and people remember 80% of images (versus 20% of text and 10% of sound).
Iets nieuws bijgeleerd? Was dit artikel interessant?

Laat het me weten in de comments!0 opmerkingen

Comments


bottom of page