top of page

Waarom storytelling werkt


Met de komst van o.a. sociale media en een overaanbod aan merken, zijn bedrijven verplicht zich meer en beter te onderscheiden van hun concurrentie om te kunnen overleven. Deze evolutie heeft een impact gehad op de manier waarop ze communiceren met hun doelgroep. Waar je vroeger je boodschap verspreidde via de traditionele communicatiekanalen is het nu belangrijk mensen emotioneel te betrekken bij je bedrijf. Bedrijven moeten zich veel meer gaan bewijzen tegenover hun klanten. Consumenten hebben nu de luxe om te kiezen voor merken die aansluiten bij hun levensstijl en hun waarden en normen.



Het is voor bedrijven dus belangrijk zich te richten op een specifieke doelgroep, een doelgroep die ook het beste bij hun bedrijfscultuur past. Storytelling is dé manier om deze op een goede manier te bereiken. Je probeert met storytelling een emotionele connectie te maken met je doelgroep d.m.v. authentieke (echte en eerlijke) verhalen.


“Wil je vertrouwen winnen dan moet je een verhaal vertellen dat vertrekt vanuit je innerlijk kompas: je persoonlijke normen, waarden, emoties en overtuigingen.” - Raf Stevens (corporate storyteller)

Become more human


Door middel van storytelling probeer je om goede vrienden te worden met je consumenten. Je wil vertrouwen en engagement genereren bij je consumenten maar ook bij je stakeholders (medewerkers, aandeelhouders, …) of mogelijke investeerders. Je wil zelfs dat stapje verder gaan om werkelijke merkambassadeurs te hebben die spontaan over jouw merk zullen praten, je merk gaan aanbevelen en delen met anderen, face-to-face of online (vb. op social media)


Bij storytelling gaat het vooral over je menselijke, niet perfecte kant te laten zien. Je mag duidelijke standpunten hebben over bepaalde onderwerpen waar je doelgroep zich mee kan identificeren. Je mag fouten maken, als je die dan ook kan toegeven, eruit leert en groeit.


Closing the gap


Hoe je die vertrouwensband creëert gaat zoals je in het echte leven vrienden zou maken. Je voegt een meerwaarde toe aan elkaars leven. Je vult als het ware een leegte en creëert een wederzijds vertrouwen. Vrienden vertrouwen hun diepste geheimen aan elkaar toe en vragen hen om raad.


Waar kan jij als bedrijf van waarde zijn voor je doelgroep? Welke leegte kan jij opvullen? Waar kan je een probleem voor hen oplossen, hen helpen of iets bijleren? Door van waarde te zijn, creëer je vertrouwen.


Je kan niet met elke vriend een even sterke vertrouwensband hebben. Het is belangrijk op voor hand te weten wie jouw ideale consument "beste vriend" is. Waar hij op een doordeweekse dag mee bezig is, hoe hij zich ontspant, wie zijn vrienden zijn, hoe oud hij is, wat zijn gezinssituatie is, enz. Kruip volledig in zijn huis! Hoe meer details hoe beter!



Storytelling is geen verkooppraatje!


Storytelling draait niet om financieel sterker te worden maar om van waarde te zijn voor je consumenten. Consumenten worden geen “bron van inkomsten” meer maar moeten gezien worden als vrienden. Je geeft of brengt hen dingen bij die van waarde zijn voor hun maar je verlangt niet per se iets in de plaats.


Belangrijke aandachtspunten bij de manier waarop je je doelgroep aanspreekt is heel belangrijk. Dit is de Tone of Voice (TOV) waarmee je je doelgroep(en) (consumenten, werknemers, aandeelhouders, enz.) gaat aanspreken. Kijk naar hoe jouw doelpubliek het liefst wordt aangesproken? Hoe communiceren ze onder elkaar? Analyseer grondig en maak het je zoveel mogelijk eigen.



De voordelen van storytelling op langere termijn


Je wint aan vertrouwen en creëert loyaliteit bij je doelgroep, die uiteindelijke fans en brand ambassadeurs kunnen worden. Storytelling kan zowel intern als extern ingezet worden. Bijvoorbeeld intern om je medewerkers aan één gezamenlijk doel/project te laten werken of om innovatie of verandering aan te brengen.


Over storytelling zijn al vele boeken geschreven en het internet biedt zo’n 118.000.000 pagina’s aan die er iets over te vertellen hebben. Storytelling is veel meer dan wat ik in dit artikel vertel maar het is voor mij wel de kern van het verhaal.




Pas jij storytelling toe in je bedrijf? Heb je iets bijgeleerd van dit artikel?

Laat het me weten in de comments



0 opmerkingen

Comments


bottom of page